Schiffsanlegestelle Kasten
Vichtenstein, Oberösterreich, Österreich



- Voor groepen geschikt
Kasten steiger
De bootsteiger is het startpunt van de Donausteig in Kasten. Tijdens het zomerseizoen vaart het kristalschip drie keer per dag tussen Kasten en Passau.De rafting en de niet-zwemmers
Bij de aanlegsteiger "Kasten" wijst een plaquette op de oude raftinglocatie van Kasten en biedt een kort inzicht in de vroegere wereld van het raften op de Donau.
Kasten was een van de plaatsen op de Donau waar vlotten werden gebouwd om hout stroomafwaarts te vervoeren - van ongeveer 1850 tot 1937.
Houten vlotten behoren tot de oudste vaartuigen die de mensheid kent. Hoewel ze aanvankelijk werden gebruikt om mensen en goederen te vervoeren, werden ze later vooral gebruikt voor grootschalig houttransport. In de Middeleeuwen beleefde het vlotten zijn eerste opleving door de toenemende vraag naar hout van de snel groeiende bevolking. Later bereikte het zijn hoogtepunt tegen het einde van de 19e eeuw, toen de honger naar hout als gevolg van de industrialisatie en de grote steden, zoals Wenen en Boedapest, nauwelijks kon worden gestild. Hier in Kasten werden de boomstammen die in de winter waren geveld verzameld en samengebonden tot vlotten.
Het basiselement van een vlot was de "Gstöß" (= meerdere boomstammen naast elkaar). Voor een vlot op de Donau werden twee of drie boomstammen achter elkaar gebonden. Vervolgens werden er lagen hout bovenop gelegd. De grootste vlotten waren de drievaks Pester vlotten, genoemd naar hun favoriete haven in Boedapest. Ze waren tot 65 meter lang en tot 15 meter breed - gewoonweg verbazingwekkend! Ze werden bestuurd door 7 roeiers achter en 7 roeiers voor. Er konden twee 15 tot 20 meter lange sleepkettingen worden gelegd om te "remmen". Het is gemakkelijk voor te stellen dat het besturen van zo'n log monster veel ervaring vereiste, vooral in de Schlögener Schlinge of in de Strudengau!
Om de bereidheid van de bemanning om risico's te nemen verder te minimaliseren, bestond deze meestal uit getrouwde niet-zwemmers.
Maar er werd ook veel geraft op de grotere zijrivieren van de Donau, vooral op de Traun, de Enns en natuurlijk de Inn. Op deze rivieren waren meer wendbare vlotten nodig, daarom waren ze veel kleiner en werden ze alleen op de Donau omgebouwd tot grote vlotten. Op kleinere zijrivieren daarentegen werd het hout in boomstammen naar de Donau gedreven en daar op vlotten geladen voor verder transport.
Je kunt meer te weten komen over het drijven van boomstammen en de technische hoogstandjes ervan op de Donausteig etappe "1_N04 Obermühl-St.Martin" in Untermühl en op de Donausteig etappe "4_G04 Perg-Mitterkirchen" in Perg. De bloeiperiode van het raften duurde echter niet lang, want kort na 1900 brachten goedkopere transportmogelijkheden (spoorwegen, vrachtwagens) en de bouw van de eerste Donaukrachtcentrales het raften tot stilstand. Hiermee werd een belangrijk hoofdstuk in de Donauvaart afgesloten.
Tip: Het scheepvaartmuseum van Oberösterreich in Grein biedt interessante inzichten in de wereld van de historische Donauvaart en toont ook illustratieve modellen van de vroegere types vlotten - een must voor elke Donauwandelaars!
- Voor groepen geschikt
- Geschikt voor schoolklassen
Wendt u zich voor informatie tot het contact.
Contact & service
4091 Vichtenstein
Telefoon +43 7714 8055
Fax +43 7714 8055 - 31
E-Mail m.haderer@vichtenstein.ooe.gv.at
Web www.vichtenstein.at
http://www.vichtenstein.at
Contactpersoon
Gemeindeamt Vichtenstein
Vichtenstein 70
4091 Vichtenstein
Telefoon +43 7714 8055
Fax +43 7714 8055 - 31
E-Mail m.haderer@vichtenstein.ooe.gv.at
Web www.vichtenstein.at
powered by TOURDATA